top of page
Zoeken

Onze eerste Ambassadeur!

Kaat Borstlap (21) uit Wilrijk wordt trotse ambassadeur van ZuidtrAnt en is zo de allereerste!


Van klimaatkindje tot klimaatambassadeur

Van waar het komt weet ze niet, maar al van jongs af aan voelt Kaat Borstlap zich betrokken bij de planeet en ziet ze de ernst van de klimaatproblematiek in. Als 11-jarige dacht ze na over auto's die op waterkracht zouden rijden. Een paar jaar later kwam ze op het idee om, in de slecht geïsoleerde klaslokalen, aluminiumfolie achter de verwarmingen te plaatsen. Op die manier konden ze het energieverbruik toch terugdringen. Dit zijn maar enkele voorbeelden van haar gedrevenheid, die haar al snel de bijnaam "klimaatkindje" opleverde. Ambitieus als ze is zette ze zich op jonge leeftijd ook al in als klimaatambassadeur van de school. Nu vervolgt ze die rol in onze energiecoöperatie ZuidtrAnt.




Studie aan Wageningen

Kaat studeert Bodem, water en atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen waar ze zich verdiept  in de aarde en haar processen. ’s Avonds zet ze zich verder in om die aarde een duurzame plek te maken. Want klimaat is en blijft haar nummer 1 priority.

 

In haar studie onderzoekt ze onder meer hoe we de natuur en het klimaat helpen door het cultiveren van rijst in Nederland. De traditionele rijstteelt wordt verbouwd met behulp van natte rijstbouw, waarbij akkers onder water worden gezet om onkruid te doden en voedingsstoffen beter door de planten op te laten nemen. Door de processen in het water stoot de teelt van rijst veel methaan uit. Dit is een krachtig broeikasgas dat ongeveer dertig keer meer bijdraagt aan de opwarming van de aarde dan het voornaamste broeikasgas CO2. De mondiale rijstproductie is verantwoordelijk voor ongeveer elf procent van de totale menselijke methaanuitstoot. Waardoor ze een aanzienlijke impact heeft op de opwarming van de aarde. Kaat onderzoekt hoe het cultiveren van rijst in Nederland kan leiden tot rijstproductie met minder CO2 uitstoot. Bijkomend moet op deze manier het land niet droog gehouden worden, een ideale co-benefit dus!


 

Wat brengt de groene toekomst?

Om de klimaatproblemen aan te pakken, is ze van mening dat we allereerst moeten stoppen met het delven van fossiele brandstoffen. In plaats daarvan zullen we massaal moeten investeren in groene energie. Een grote verantwoordelijkheid ligt hier ook in de politiek, vindt Kaat. Want zij zullen het juiste beleid moeten implementeren om deze klimaatdoelstellingen te halen, en een groene toekomst te waarborgen.


 

Kaat op bezoek bij onze site

Welke targets we moeten halen om die groene toekomst te bereiken liggen, althans in Europa, vast. Maar over de weg ernaar toe verschillen de meningen. Bij ZuidtrAnt willen wij die weg mee vormgeven. Een groene, innovatieve weg. Voor én door burgers. Dit doen we onder meer op de site van kringloopcentrum Opnieuw & Co. Onze duurzame partner in dit verhaal want zij stellen hun locatie voor ons open om te experimenteren met projecten. We noemen het onze energiepositieve circulaire HUB. Het is als het ware een testlabo voor de wijk van de toekomst! Hier wordt duurzame energie geproduceerd en beheerd voor én door burgers. Sommige in testfase, andere reeds bewezen efficiënt en nuttig te zijn. Want we moeten onze toekomst anders vormgeven, en bij ZuidtrAnt staan we mee aan de basis van die ontwikkeling. Als ambassadeur zet Kaat haar schouders mee onder de energiecoöperatie. Ze brengt de energieprojecten van ZuidtrAnt mee onder de aandacht van het grote publiek. Want de energietransitie, die maken we samen.


“Trots! Trots om ambassadeur te zijn van ZuidtrAnt! Het is een hele eer zelfs.”

Jouw mening telt!

Niets werkt zo aanstekelijk als een enthousiast verhaal. Dat geldt ook voor de energietransitie. Ja kan daarom onze ambassadeur en andere getuigenissen terugvinden op deze nieuwe pagina. Wil je zelf ook jouw mening over ZuidtrAnt delen? Laat ze hier achter.




Comments


bottom of page