top of page
Zoeken

Hoe het Vlaamse Regeerakkoord Energiedelen Zal Stimuleren

Tijd voor een politieke update!

De stemmen zijn uitgebracht, de bolletjes geteld. Gedaan met de publieke debatten, huisbezoeken en affiches ophangen. Tijd om de zinnen terug te richten op politieke verandering. Waar de federale mogelijkheden nog open liggen is de nieuwe Vlaamse Regering een feit. Met Diependaele I zijn de kaarten geschud en het regeerakkoord geprint.


De komende jaren zullen bepalend zijn voor onze energietoekomst. In dit regeerakkoord zet de overheid stappen om het delen van energie voordeliger te maken. Wij leggen je graag de noodzaak hiervan uit en voorzien je van een overzicht van de andere beslissingen in dit regeerakkoord.


Wat is energiedelen en waarom is het belangrijk?

Energiedelen is in België een relatief nieuw concept waarbij particulieren, bedrijven of organisaties hun overtollige - zelf opgewekte - energie kunnen delen met andere gebruikers. Want wie zelf stroom produceert kan niet altijd meteen alles zelf opgebruiken.


Helaas blijft de regelgeving voor energiedelen vandaag nog oninteressant voor particulieren. Dit ontmoedigt verdere investeringen in hernieuwbare energiebronnen. Een mogelijk grote positieve impact van energiedelen zien we bij verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) – denk aan appartementsgebouwen. Zij beschikken namelijk over één gemeenschappelijk dak en als ze daar zonnepanelen op plaatsen, zouden ze aan energiedelen kunnen doen.   

 

Wat loopt er mis?

Om helder te krijgen wat er precies fout loopt moeten we terug naar de factuur.

De prijs van uw elektriciteitsfactuur bestaat uit drie belangrijke onderdelen:


1) De energiekost

2) De kost voor het gebruik van het elektriciteitsnet

3) Belastingen

 

Energiedelen laat toe om een voordeel te doen op de ‘energiekost’. Echter, de andere vasten kosten betaal je nog steeds.


Bovendien is er met het energiedelen nog een bijkomende kost:  de administratieve kost van 100 à 150 euro per jaar, die de energieleverancier vraagt voor het verwerken van de data van energiedelen en andere kosten die zij moeten incalculeren, zoals balanceringskosten.


De conclusie: vandaag wegen al deze kosten samen niet op tegen het voordeel op de energie-component (1) bij energiedelen.


Daarom kan je momenteel beter je gemeenschappelijk dak opsplitsen, via de VME of de notaris. Om vervolgens elks een eigen installatie te installeren. Naast een administratieve rompslomp vereist dit ook veel meer bekabeling en elks een eigen omvormer dan bij 1 gezamenlijke installatie. Zo zijn we ver af van duurzaamheid.


Hoewel de huidige situatie uitdagingen kent, biedt het nieuwe Vlaamse regeerakkoord hoop. Het kabinet wil energiedelen aantrekkelijker maken en heeft een nieuw voorstel klaarliggen.

 



Nieuwe regels rond energiedelen in het Vlaamse regeerakkoord

De Vlaamse regering stelt in haar regeerakkoord de taxen op gedeelde stroom – binnen één gebouw - te laten vallen.

We ambiëren om energie die lokaal gedeeld wordt achter het gemeenschappelijke aansluitpunt van een gebouwencomplex vrij te stellen van heffingen.” 

Dit geldt wel enkel voor energiedelen binnen één gebouw. Op voordelig stroom delen tussen woningen moeten we nog even wachten, zo blijkt.


Nog meer hoop

Ook naast energiedelen neemt de overheid stappen in de energietransitie. Er wordt ingezet op maximale flexibiliteit, datamanagement en slim netbeheer om de integratie van de hernieuwbare energiebronnen en de versnelling van elektrificatie te blijven garanderen. Fluvius moet daartoe het distributienet de komende 10 jaar klaar maken.

‘Fluvius is een cruciale partner van de Vlaamse overheid om de energietransitie waar te maken’, schrijft de regering in het regeerakkoord. ‘Energienetwerken zijn een strategische asset. We zorgen ervoor dat Fluvius in publieke handen blijft.’

Ook wordt de rol van het energiehuis nog versterkt en zal het Lokaal-Energie en Klimaat Plan (LEKP) het centrale platform worden voor al het klimaatbeleid met steun. Wat ook naar boven komt is de sterke focus op het belang van een collectieve aanpak. Tot slot zal de Vlaamse regering werken aan een shift van energietarieven, met een Tax shift van elektriciteit naar fossiele energie. Met deze shift wordt de investering in een warmtepomp rendabeler.


Deel jouw ervaring

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen rondom energiedelen en andere groene initiatieven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Heb je toevoegingen of zelf interessante ervaringen? Deel ze met ons per mail of via onze sociale media.


Comments


bottom of page