top of page
Zoeken

Duurzame Landbouw bij VremdVeld

Het regent alweer die vrijdagochtend wanneer we via een zijdeur binnengaan en uitkomen op een met kratten gevulde ruimte. Later op de dag zullen deze bakken zich vullen met verse groenten van het Vremdse Veld. We worden vriendelijk onthaald door boerin Tinne en boer Bart. Zij zijn één van onze partners waarbij onze aandeelhouders een coöperantenvoordeel krijgen.


Hun veld, een oase van rust en duurzaamheid, is meer dan alleen een plek waar voedsel wordt verbouwd; het is een toonbeeld van hoe landbouw en gemeenschap hand in hand kunnen gaan, met respect voor mens, bodem en natuur. Wij gingen langs bij deze inspirerende onderneming en leerden hoe de landbouw zou kunnen zijn.


Een regenwaterput voor duurzaam waterbeheer



Hoe het begon

Dit koppel uit Ranst gooide in 2017 hun leven over een compleet andere boeg. Bart werkte als ingenieur en Tinne werkte rond sensibilisering in de milieusector.


“We wilden weg uit de ratrace. Van 9 tot 5 aan een bureau zitten, tussen vier muren en dan thuiskomen om met dat beetje energie dat je nog hebt de dingen te doen die je echt graag doet.”

Het besef groeide al even om iets betekenisvoller te doen. Om meer te doen en meer waardering te krijgen voor het werk. Hun droom kreeg vorm toen ze voor 3 maanden naar Kenia trokken, om als vrijwilligers te helpen waar ze konden en om te genieten van de grootsheid van het landschap en de pracht van de wildernis.


Bij terugkomst zagen ze de kans om een klein stukje landbouwgrond te kopen en hun eigen paradijsje te creëren: een bos met verschillende soorten streekeigen bomen (voor meer biodiversiteit), een bijenhal omdat bijtjes zo belangrijk zijn, en ook een moestuin.


“We wilden zoveel mogelijk voor onze eigen groenten en fruit zorgen: geen transportkilometers voor ons voedsel, geen bestrijdingsmiddelen, geen reeks tussenpersonen vooraleer de groenten op ons bord lagen.”

Ze kochten een groter stuk grond en zo groeide het idee van VremdVeld uit tot wat het vandaag is.


“We werken harder dan ooit, maar het voelt betekenisvoller. Hier horen we meteen feedback, zoals 'oh, dat zijn lekkere tomaten', en dat maakt het de moeite waard want je weet voor wat je werkt."

Van groente-en fruitpakketten tot zorgboerderij

Vandaag kunnen mensen via een abonnement wekelijks of tweewekelijks hun groente- en fruitpakket afhalen op één van de 7 afhaalpunten. Dit kan in Vremde zelf maar ook in Ranst, Borsbeek, Boechout, Hove, Oelegem en Borgerhout. Een heel groeiseizoen lang krijg je via zo’n klassiek pakket of pakket op maat biologische, lokale en seizoensgebonden groenten en fruit op je bord.

Ook kan je zelf je kleinfruit plukken in de velden. Hoewel het veranderend klimaat deze zomer anders besliste:


"Zelfplukken doen we normaal tijdens de zomermaanden. Het begint in juni met aardbeien, daarna komen frambozen, bessen en bramen. Maar de aardbeien waren minder en de frambozen al helemaal niet goed...”

Tinne en Bart in hun winkel  (op sluitingsdag en dus met weinig vers in de winkel)


“We blijven ons constant heroriënteren en bijsturen. In november vorig jaar openden we de winkel, dat was belangrijk omdat een vast abonnement niet in iedereen zijn leven past.  We zijn ook een zorgboerderij waar mensen die het moeilijk hebben in het reguliere circuit kunnen komen opladen of een ritme vinden. Sommigen kunnen fysiek niet meer terug aan de slag, maar hier vinden ze een zinvolle dagbesteding.”

Daarnaast levert VremdVeld ook aan horeca via de coöperatie De Volle Grond. Hier kunnen restaurants via de webshop bestellen, en werken ze samen met andere boeren om te bepalen wie welk product levert. Alles wordt dan samengebracht op een gemeenschappelijk afhaalpunt en getransporteerd

 

De toekomst van de landbouw vormgeven

Met VremdVeld willen Tinne en Bart laten zien hoe de wereld van de landbouw er kan uitzien, want vandaag staan we ver van ons voedsel.


“Lokaal je eten halen en het niet importeren uit een ander continent. Het is belangrijk om te weten dat je als Belg wél zelfvoorzienend kunt zijn. Mensen vergeten dat. Je kan nog steeds Spaanse of Italiaanse producten aankopen, appelsienen bijvoorbeeld, maar over het algemeen kan het allemaal lokaler met respect voor de natuur. Niet alles hoeft grootschalig; we laten ruimte voor wildernis en natuurlijke bestrijding."

Op VremdVeld bestrijden ze daarom ook niet alles wat er is, uiteraard vroeg dit seizoen wel om slakkenbestrijding maar:


“wanneer je op de koolrabi ziet dat er een slak heeft opgezeten gaat dat bij ons niet meteen de vuilnisbak in. We leggen dan uit hoe het komt dat de koolrabi er zo uitziet, maar verzekeren dat ze even lekker smaakt”

Eigen zonnestroom en bijhorende drempels

Via onze VZW KlimaatWerf kozen Bart en Tinne in mei ook om zelfvoorzienend te worden in hun elektriciteit. Met 12 panelen op het dak wekken ze hun eigen zonnestroom op maar initieel hadden ze dat anders gezien. Want “in een ideale wereld leg je dat dak helemaal vol en deel je je stroom met je buren” legt Tinne uit.


Vandaag de dag bots je bij energiedelen echter op twee drempels: een administratieve kost en de nodige uitrol van de digitale meter. Wie vandaag elektriciteit afneemt van het net betaalt naast de elektriciteit ook een distributiekost en taxen. Deel je jouw energie met je buur dan komt hier een maandelijkse, vaste administratieve kost bij. Deze extra maandelijkse kost is vaak hoog en zorgt er momenteel voor dat stroom doorverkopen voor beide partijen niet voordelig is.


Daar komt dan nog een tweede drempel bij: iedereen met wie je stroom wil delen moet aangesloten zijn aan een digitale meter en die uitrol is nog niet volledig rond.


Met KlimaatWerf volgen we de evoluties alvast op de voet en hopen we dat er snel verandering komt. Intussen zelf zonnepanelen leggen op je woning? Dat kan hier. Gegrepen door het Vremdse verhaal? Bezoek hun website hier. Als coöperant bij ZuidtrAnt krijg je bij elke aankoop in de Hoevewinkel 5% korting.



De twaalf zonnepanelen voor eigen verbruik

Comments


bottom of page