top of page
Zoeken

De thuisbatterij wordt steeds rendabeler

Wie zonnepanelen op zijn woning heeft liggen, kan deze koppelen aan een thuisbatterij om de zonnestroom tijdelijk op te slaan. Op een later moment die dag kan deze stroom dan gebruikt worden en wordt de opgewekte zonne-energie optimaal benut.  


Hoewel een thuisbatterij een investering van enkele duizenden euro’s vraagt, wordt ze wel steeds aantrekkelijker. Dit is te danken aan drie belangrijke trends: de veranderende energiemix, dalende injectietarieven en stijgende distributiekosten. In deze blog leggen we uit hoe deze trends samen bijdragen aan de rendabiliteit van een thuisbatterij.



Eén: Veranderende energiemix

De Belgische energiemix speelt een grote rol in de huidige fluctuatie van onze stroomprijzen. Traditioneel zorgden kerncentrales voor een stabiele, continue stroomproductie, de zogenaamde "base load." Maar door de energietransitie winnen de hernieuwbare energiebronnen -  wind en zon - aan terrein. Deze bronnen zijn afhankelijk van weersomstandigheden, wat zorgt voor variaties in het stroomaanbod. En het is dit stroomaanbod dat invloed heeft op onze stroomprijs. Daarvoor moeten we terug naar het elektriciteitsnet.


Het aandeel zon en wind nemen toe in de Belgische elektriciteitsproductie (Bron: Elia)


Het elektriciteitsnet werkt op een constante frequentie van 50 Hz. Als de vraag naar elektriciteit groter is dan het aanbod daalt de frequentie, en omgekeerd stijgt de frequentie als het aanbod groter is dan de vraag. Grote afwijkingen op deze 50 Hz kunnen leiden tot storingen, blackouts of schade aan apparatuur. Om die reden moet de elektriciteitsmarkt ervoor zorgen dat vraag en het aanbod per kwartier precies op elkaar zijn afgestemd. Hernieuwbare energie maakt dit uitdagender, omdat het aanbod minder voorspelbaar is. De balans oefening vereist dus meer aandacht bij de huidige energiemix dan voorheen.


Een slimme oplossing hiervoor is vraagrespons: consumenten worden financieel gestimuleerd hun energieverbruik aan te passen aan de beschikbaarheid van hernieuwbare stroom. Dit werkt als volgt:


  • Zonnige, winderige dagen: Er is een overschot aan stroom, wat leidt tot lage of zelfs negatieve prijzen: je wordt betaald om stroom af te nemen.


  • Donkere, windstille periodes: De stroomprijzen stijgen omdat hernieuwbare energie minder beschikbaar is. Dit zagen we afgelopen maand in een lange donkere periode met weinig wind, wat ook wel dunkelflaute genoemd wordt.


Met een thuisbatterij kun je hierop inspelen door goedkoop of gratis stroom op te slaan en deze later op de dag te gebruiken (bijvoorbeeld tijdens piekprijzen). Hoe meer hernieuwbare energie er komt, hoe groter de prijsschommelingen, en hoe meer voordeel je haalt uit je batterij. Hierdoor verdien je de investering tegenwoordig sneller terug. Om van dit voordeel te profiteren, is het belangrijk om een dynamisch energiecontract af te sluiten bij je energieleverancier. Met een dynamisch tarief fluctueren de prijzen elk uur, waardoor je optimaal kunt inspelen op de voordeligste momenten.

 

Twee: dalende injectieprijzen

Waar je vroeger een aantrekkelijke vergoeding kreeg voor het terug leveren van overtollige stroom aan het net, zijn deze injectietarieven vandaag sterk afgenomen. Hierdoor is het financieel minder interessant om stroom te injecteren op het net en kan je ze dus beter zelf opslaan om later die dag te gebruiken.





Drie: Stijgende distributiekosten

Op 17 december keurde de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmark (VREG) de nieuwe distributienettarieven voor 2025 goed. Vanaf volgend jaar zullen daarmee de kosten om elektriciteit naar je woning te vervoeren met 33% stijgen. Voor een gemiddeld gezin betekent dit een extra kost van 120 euro per jaar.


Je energiefactuur bestaat uit een distributiekost, de eigenlijke energiekost en heffingen. Wie een thuisbatterij heeft bespaart dus bijkomend meer op jaarbasis. Want door je afname van het net verder te minimaliseren, betaal je minder variabele distributiekosten. Maar let wel, de vaste distributiekosten blijven gelijk, omdat je aangesloten blijft op het net. De prijsstijging voor 2025 zit zowel in het vaste als het variabele deel.


Meer weten over de beslissingen in verband met nettarieven? Bekijk dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=-OzRveCTtFo


Klaar voor de stap? Denk slim, denk vooruit: investeer in een thuisbatterij.

Met een thuisbatterij kun je de opgewekte energie zelf opslaan en gebruiken, wat voordeliger is dan stroom tegen een laag tarief terug te leveren. Dit maakt een batterij niet alleen rendabeler, maar ook een slimme manier om meer controle over je eigen energieverbruik te krijgen.


Met ZuidtrAnt verlenen we je graag onafhankelijk en gratis advies over een zonne-installatie of thuisbatterij. Bel met collega Jelle voor persoonlijk advies.

Samen op weg naar een duurzaam energiemodel.



1 comentário


Peter Knights
Peter Knights
22 de dez. de 2024

Hoe zit het met batterij/ laadpalen/ 3 fasen electriciteit/ inductiekookplaat ?

Curtir
bottom of page