Nieuws

Inspiratieavond " coöperaties als motor van transitie"

Ingediend door Administrator op di, 05/06/2018 - 20:58

De derde inspiratieavond van VZW transitie ZuidtrAnt met als spreker Dirk Barrez. Hij was 20 jaar VRT-tv-journalist en reportagemaker is momenteel hoofdredacteur van PALA.be. Auteur van verschillende boeken en zoekende naar antwoorden voor een meer sociale, ecologische en democratische wereld. 

21 juni -  19u30 -  Kaleidoscoop Mortsel

Ben jij ook een stroomversneller?

Ingediend door Administrator op wo, 31/01/2018 - 15:11

banner

 

In Vlaanderen is er nog een groot potentieel voor groene stroom uit zonnepanelen. Kijk eens om je heen. Hoeveel grote daken in jouw stad of dorp liggen er ongebruikt bij? Op welke daken (van de parochiezaal, de sporthal, de supermarkt, …) zou jij graag zonnepanelen zien? Nomineer zelf zo’n dak of ondersteun de nominatie van een ander op stroomversneller.be.

#overalzonnepanelen  https://www.youtube.com/embed/7A0E6FlmUtw  

Wij lanceren binnenkort zelf onze wishlist voor de zuidrand. Daar kan je inspiratie opdoen. 

Zonnedak op de Kaleidoscoop

Ingediend door Administrator op ma, 15/01/2018 - 09:00

logo

 

Er is een nieuw zonnedak in de maak! Herbert, eigenaar van kunstencentrum de Kaleidoscoop in Mortsel ziet een samenwerking met ZuidtrAnt helemaal zitten. De Kaleidoscoop geniet binnenkort van eigen goedkope groene stroom. Op 25 januari organiseren we om 19u30 een kort infomoment in de Kaleidoscoop zelf. Iedereen welkom! 

handshake

Het energiepact- laat van je horen!

Ingediend door Administrator op za, 21/10/2017 - 10:17

De energietransitie is zonder twijfel één van de grote uitdagingen voor ons land. Ze vormt het pad dat België zal leiden naar een koolstofarmer energiesysteem dat onze uitstoot van broeikasgassen terugdringt.

Het klimaatakkoord van Parijs en de Europese doelstellingen voor klimaat en energie in 2030 vormen hiervoor de leidraad. Om deze doelstellingen te verwezenlijken, moeten we de komende jaren een beleid uittekenen dat gericht is op een meer efficiënt energiegebruik en de ontwikkeling van hernieuwbare energieproductie. Tegelijk moeten we uiteraard de energiebevoorrading verzekeren, de energiefactuur betaalbaar houden voor de gezinnen en ervoor zorgen dat de competitiviteit van bedrijven niet in het gedrang komt.

Deze energietransitie kan enkel op een efficiënte manier worden gerealiseerd als we allemaal de handen in elkaar slaan en een duidelijke langetermijnvisie voor het energiebeleid bepalen. Daarom besloten de vier Ministers van Energie in België een interfederaal energiepact op te stellen voor 2030 en 2050. Zo willen we een zekere, betaalbare en duurzame energievoorziening garanderen.

Nu worden de burgers geconsulteerd om zo tot een breed gedragen en inclusieve langetermijnvisie op het Belgische energiebeleid te komen tegen het einde van dit jaar.

Bepaal mee het energiebeleid in België en vul de online vragenlijst in. 

www.energiepact2050.be