Interreg project DEELDEZON

foto elektrische wagen

logo interreg

ZuidtrAnt werkt mee aan het Interreg project DeeldeZon onder leiding van Zonnova:

 

Delen voor een duurzame toekomst, daarvoor staat DeeldeZon. DeeldeZon combineert zonnedaken, slimme laadpalen en elektrische deelauto’s en elektrische fietsen om bij te dragen aan energieneutrale wijken en buurten in Vlaanderen en Zuid-Nederland.

ZuidtrAnt werkt samen met ParknCharge/Partago en Enervalis/Greenville om de geoogste zonne-energie van de daken via bi-directionele laadpalen te beheren. Zo realiseren we door die laadpalen en de auto-accu’s van onze deelauto’s een stabiele energielevering en -opslag.

Buurauto (Zuid-Nederland en Houthalen-Helchteren) en Partago (zuidrand Antwerpen) nemen de inzet van de deelauto’s op zich.

De zonnepanelen worden geïnstalleerd door ZuidtrAnt en zijn coöperanten op publieke gebouwen, bedrijven en woningen. We mikken vooral op daken van gebouwen in woonkernen, vlot bereikbaar en voorzien van parkeermogelijkheden voor de deelwagens. Via een softwaresysteem zorgen we voor de belasting van slimme laadpalen en het voor reserveren, managen en gebruik van de auto’s.

Tegelijkertijd zetten we ons ook in om een deelfietssysteem te ontwikkelen. Kleine mobiliteitshubs worden gerealiseerd waarbij je de keuze krijgt om een deelfiets of deelauto te gebruiken.

Met DeeldeZon streven we naar de realisatie van 80 zonnedaken, 120 bi-directionele laadpalen 150 elektrische deelauto’s en 20 elektrische deelfietsen. Dit betekent het aansluiten van 240.000 zonnepanelen in heel de regio Vlaanderen en zuid-Nederland.