Nieuws

Het energiepact- laat van je horen!

Submitted by Administrator on Sat, 21/10/2017 - 10:17

De energietransitie is zonder twijfel één van de grote uitdagingen voor ons land. Ze vormt het pad dat België zal leiden naar een koolstofarmer energiesysteem dat onze uitstoot van broeikasgassen terugdringt.

Het klimaatakkoord van Parijs en de Europese doelstellingen voor klimaat en energie in 2030 vormen hiervoor de leidraad. Om deze doelstellingen te verwezenlijken, moeten we de komende jaren een beleid uittekenen dat gericht is op een meer efficiënt energiegebruik en de ontwikkeling van hernieuwbare energieproductie. Tegelijk moeten we uiteraard de energiebevoorrading verzekeren, de energiefactuur betaalbaar houden voor de gezinnen en ervoor zorgen dat de competitiviteit van bedrijven niet in het gedrang komt.

Deze energietransitie kan enkel op een efficiënte manier worden gerealiseerd als we allemaal de handen in elkaar slaan en een duidelijke langetermijnvisie voor het energiebeleid bepalen. Daarom besloten de vier Ministers van Energie in België een interfederaal energiepact op te stellen voor 2030 en 2050. Zo willen we een zekere, betaalbare en duurzame energievoorziening garanderen.

Nu worden de burgers geconsulteerd om zo tot een breed gedragen en inclusieve langetermijnvisie op het Belgische energiebeleid te komen tegen het einde van dit jaar.

Bepaal mee het energiebeleid in België en vul de online vragenlijst in. 

www.energiepact2050.be

 

Nieuwe projecten op stapel.....

Submitted by Administrator on Fri, 06/10/2017 - 19:22

Nieuwe projecten op stapel...

Ons eerste zonnedak ligt er nog maar juist en we hebben al meer goed nieuws. ZuidtrAnt is gekozen uit de openbare aanbesteding om een zonnedak te voorzien op het nieuwe zwembad Den Bessem in Mortsel. Onze zonnecellen zullen samen met een WKK installatie zorgen dat zwemmen in de zuidrand kan op hernieuwbare energie! Timing einde 2018. Installatie van 50 kWpiek

Daarnaast heeft het gemeentebestuur van Boechout beslist om met ZuidtrAnt samen te werken voor het plaatsen van een zonnedak op de nieuwe sporthal Sneppenbos en de nieuwe kleuterafdeling van gemeentelijke Jan Frans Willemsschool. Timing: eind 2017- voorjaar 2018. Installaties van elk 10kWpiek.

We lanceren in het voorjaar een nieuwe oproep voor de bestaande aandeelhouders om hierin te investeren. 

zwembad

 

Eerste zonnedak klaar!

Submitted by Administrator on Wed, 27/09/2017 - 18:13

eerste zonnedak

Het is zover! Ons eerste zonnedak ligt er. Op het dak van de Feniks, in het Deurneleitje liggen 46 zonnepanelen.

Bedankt aan alle coöperanten! Jullie draaien mee de knop om.....

Bekijk het filmpje op onze facebookpagina.

 

Nieuwe inspiratieavond van vzw Transitie ZuidtrAnt

Submitted by Administrator on Wed, 27/09/2017 - 13:56

affiche

In deze inspriratieavond belicht FAIRFIN of onze banken onze centen gebruiken voor wat wij als maatschappij nodig hebben. 

Wat kan je zelf doen? Zijn er alternatieven? 

Meer uitleg in de flyer onderaan.

 

 

flyer1.22 MB

woon -en energiebeurs in de zuidrand

Submitted by Administrator on Wed, 27/09/2017 - 13:36

affiche

De verschillende gemeenten van de zuidrand organiseren samen met Igean en andere partners een informatie en sensibiliseringsmoment rond wonen -en energie. 

Hoe moet je een woning energiezuiniger maken? Hoe begin je eraan? Welke subsidies zijn er nog te krijgen? Wat is benoveren? Wat wil die wooncode nu zeggen? Gezond en levenslang wonen, hoe pak ik dat aan? 

Op deze en nog vele andere vragen krijg je die dag een antwoord. 

Jan De Pauw van Rescoop Vlaanderen komt uit de doeken doen hoe een energiecoöperatie kan bijdragen tot een duurzame toekomst.

Zie flyer onderaan voor het hele programma.

ZuidtrAnt is ook aanwezig met een informatiestand en verzorgt de catering. Tot dan!  

 

flyer voorkant542.13 KB
flyer midden768.18 KB