Wat is ZuidtrAnt?

Wat is een energiecoöperatie?

foto zonnebloem

Een energiecoöperatie is een initiatief van burgers die zich samen inzetten voor duurzame energie. Energiecoöperaties voeren met bewoners, lokale besturen en bedrijven energieprojecten uit. Het gaat om projecten rond energiebesparing en investeringsprojecten rond duurzame energie uit hernieuwbare energiebronnen.

Burgers investeren in de coöperatie door een aandeel te kopen en krijgen een dividend uitgekeerd bij winst van de coöperatie. Samen beslissen ze in de algemene vergadering over de investeringen.

Wie zijn we?

Groepsfoto oprichtersOnze coöperatie is gegroeid uit de verschillende Transitie afdelingen van de zuidrand van Antwerpen.

De repaircafé's, energie infoavonden en het klimaat event in Lier bracht vanaf 2013 enkele gelijkgestemden samen om echt iets te gaan doen!  

Onze motivatie is om een actieve rol te spelen in de transitie van de fossiele naar de koolstofarme maatschappij. Met aandacht voor het lokaal gebeuren, de energieonafhankelijkheid en de sociaal zwakkeren. Energie besparen op allerlei vlakken, duurzame energie en een greep krijgen op de stijgende energieprijzen zijn onze motivatie. 

ZuidtrAnt werd opgericht door de volgende personen (vlnr):Arnold Van Hove,Marc Peeters,Vicente Serra Sirerol,Myriam Wouters,Tom Vissers,Koen Hardy,Pieter Dresselaers,Sophie Loots,Joos Vermeersch,Walter Nuyts

Bekijk via volgende link onze statuten: statuten - CBVA-SO.pdf

Doe mee

Mee denken en werken aan een zuidrand in transitie? 

Bruis je van energie en wil je je mee inzetten in onze coöperatie? Momenteel bestaat onze werking enkel uit vrijwilligers. Een helpende hand is altijd welkom. We zoeken onder andere nog mensen met kennis van juridische zaken, boekhouden en ICT/ websites.

VZW transitie ZuidtrAnt

Wie zijn we diagram

In november 2016 zijn we een VZW opgestart om een aantal van onze niet winstgevende activiteiten in onder te brengen. Momenteel maken we ons intern reglement nog op. Onze statuten kan je opvragen via de contactpagina. De VZW zal in concreet bestaan uit een aantal pijlers waaronder activiteiten worden samengebracht. Al deze activiteiten hebben tot doel de transitie van onze samenleving.
De repaircafé's van de zuidrand zijn één van onze activiteiten. Ook steunen we actief de deeldepot 2650 in Edegem. www.deeldepot2650.be

Partners

Subsidies

Geen enkele subsidieoproep laten we zomaar voorbijgaan. Onze subsidie-experten steken hier veel werk in. We hebben van het TRIODOSFONDS een subsidie gekregen voor wijkrenovaties en krijgen van BBLV en de nationale loterij ook nog een subsidie voor de begeleiding van de groepsaankoop dakisolatie van de gemeente Kontich .